sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Vyöhöpinää

Terve!

Tänään haluaisin jakaa ajatuksiani vyön käytöstä treeneissä. Itse treenaan paljon ilman vyötä ja pyrin kertomaan miksi teen näin.

Vyö on voimanostajan ja miksei normaalin treenaajankin ykköstyökalu. Sitä tulee käytettyä monessakin eri liikkeessä. Itse käytän vyötä kaikissa isommissa liikkeissä. Kyykky, maastaveto, penkki, kulmasoutu ja muutamia muita. Mielestäni vyötä käytetään siltikin liian paljon, eikä uskalleta tehdä liikkeitä ilman vyötä kovaa. Tällä en tarkoita että ilman vyötä pitäisi nostaa samoja rautoja kuin vyön kanssa, mutta ilman vyötä pitäisi pystyä tekemään kaikkia samoja liikkeitä kuin vyön kanssa.


Konstantin Konstantinovs 426kg maastaveto ilman vyötä.

Vyön pitää olla nahkaa. Sen pitää olla jäykkä ja riittävän paksu, että se ei jousta. Voimanostokisoissa ei ainakaan IPF:ssä edes saa käyttää muuta kuin nahkavyötä. Vyön tarkoitus ei ole tukea alaselkää, vyön tarkoitus on lisätä vatsan painetta. Näin ollen vyö kiristyy ja luo 360-asteen paineen keskikropan ympärille. Tämä tuo lisää vipuvartta ja luo turvallisuuden tunnetta. Hyvin moni pitää vyötä aivan liian kireällä ja tämän takia vatsaan ei saada kaikkea sitä happea ja painetta mikä sinne pitäisi saada.

Kuten mainittu, itse treenaan paljon ilman vyötä. Keskikroppa joutuu kovemmalle rasitukselle ja opin paineistamaan sen paremmin, kuin mitä vyön kanssa. Kaikista parasta keskikropan treeniä on raskaat kyykyt ja maastavedot ilman vyötä. Olen välillä kokeillut rutistuksia, lankkuja ja taivutuksia, mutta en koe saavani niistä läheskään samaa hyötyä kuin isoista liikkeistä ilman vyötä.

Dan Green vetämässä maasta vyön kanssa.


Treenaan ilman vyötä paljon myös siksi, että joudun käyttämään pienempiä painoja. Saan vyöstä hyötyä maastavedossa 15-20kg ja kyykyssä 20-30kg. Pienempien painojen ansioista rasitus keskushermostolle ei ole niin kova. Palautuminen on nopeampaa ja pystyy treenaamaan useammin. Käytän vyötä myös penkissä, joskin siinä sen tarkoitus ei ole niinkään tukea keskikroppaa, vaan rajoittaa kaarta. Vyö toimii tavallaan esteenä.

Missä raudoissa se vyö sitten pitäisi laittaa päälle? Silloin kun siltä tuntuu. Mitään prosentteja ei ole kiveen hakattu. Itsellä on selkeät treenipäivät ilman vyötä ja vyön kanssa. Jos treenissä on tarkoitus käyttää vyötä, se laitetaan päälle jo ensimmäisissä lämmittelysarjoissa. Näin ollen totun vyöhön ja se tavallaan istuu paremmin työsarjojen aikana. Kyykyssä varsinkin on äärimmäisen tärkeää, että vyö on oikealla kireydellä ja oikeassa kohdassa.

Maksiminostoissa vyö tuo nostoon merkittävän hyödyn.
Pitääkö vyötä käyttää vai eikö pidä? Tämä on täysin oma päätös. Jos halutaan liikuttaa mahdollisimman paljon rautaa niin ehdottomasti vyötä kannattaa käyttää. Jos halutaan treenata keskikroppaa enemmän niin silloin se kannattaa jättää treenilaukkuun. Pitää kuitenkin muistaa, että kyllä se keskikroppa treenautuu vaikka olisikin vyö päällä. Itse pyrin siihen, että pystyn nostamaan vyön kanssa nostetusta maksimista 90% ilman vyötä. Maastavedossa onnistuu helposti, mutta kyykyssä ei vielä. Kyykkyjä tullaan siis tekemään ilman vyötä tulevissa treeneissä. Tiedosta omat heikot kohtasi ja työstä niitä. Sillä sitä voimaa tulee. Lisää settiä ensi viikolla, stay tuned!

Kuvien lähde: Google-kuvahaku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti