keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kehitys ja kehittymisen keinot. Hyvä vai huono treeni?

Terve!

Tänään haluan kertoa teille hieman kehityksestä ja keinoista kehittyä. Kehitys tarkoittaa paljon muutakin kun vain kilojen lisäämistä tankoon ja sitä voi tapahtua monella eri osa-alueella.

Kun salille mennään treenaamaan tiettyä lihasta tai liikettä, on väistämättä mielessä edellinen treeni. Mietitään edellisen treenin lukemia, sarjoja, toistoja ja ennen kaikkea painoja. Kehityksen jatkumiseksi tällä kertaa on pakko tehdä isommilla painoilla. Vai onko?

Hyvin monen kehitystä tapahtuu vain silloin kun tankoon saa laittaa lisää rautaa. Itsekin olin pitkään tällä kannalla. Nykyään olen onneksi ymmärtänyt, ettei asia ole näin. Olisihan se hurjaa lisätä joka viikko 2,5kg rautaa tankoon ja tehdä samat sarjat ja toistot. Asiaa pitää kuitenkin katsoa vuositasolla. 2,5kg viikossa on 120kg vuodessa. Tälläinen kehitys on lähes mahdotonta. Itse tähtään kilon kehitykseen kuukaudessa. Tämä kuulostaa monen mielestä todella vähäiseltä, mutta se on mielestäni realistinen tavoite joka on jopa ylitettävissä.

Oma kehitykseni kuitenkin tapahtuu hyvin harvoin painomäärissä. Se tapahtuu suurimmaksi osaksi kaikissa muissa tekijöissä. Näistä päällimmäisenä on volyymi. Sarjat, toistot ja kokonaistyömäärä. Otetaanpas esimerkkinä 5x5x100kg. Seuraavassa treenissä ei ole pakko tehdä 5x5x102,5kg, vaan toi tehdä esimerkiksi 6x5x100kg tai tehdä yhdessä sarjassa kuusi toistoa. Molemmissa tapauksissa kokonaistyömäärä nousee edelliseen viikkoon verrattuna.

5x5x100kg = 2500kg
5x5x100kg+1 toisto = 2600kg
6x5x100kg = 3000kg

Molemmissa tapauksissa ollaan kehitytty edelliseen viikkoon/treeniin nähden. Aina ei ole pakko tehdä edes enemmän toistoja tai sarjoja. Kehitystä voi tapahtua myös liikkeen räjähtävyydessä tai tekniikan parantumisessa. Samainen 5x5x100kg, joka liikkui viime viikolla hitaasti, voi tällä kertaa liikkua rivakasti ja paremmalla tekniikalla. Kehitystä ei tule kokonaistyömäärässä, mutta treenin laatu paranee. Treenin pitäisi aina olla laadukasta ja jokaisen toiston pitäisi olla teknisesti hyvä toisto.

Eikä siinä vielä kaikki. Jos on oikein huono päivä ja tuntuu että mikään yllä mainituista kehityksen keinoista ei onnistu, on vielä yksi keino. Sarjataukojen lyhentäminen. Tällä tavoin kokonaistyömäärään tulee aivan uusi aspekti lisäksi. Aika. 5x5x100kg puolen minuutin tauoilla verrattuna 5x5x100kg viiden minuutin tauoilla. Ensimmäinen versio on huomattavasti tehokkaampi. Sarjataukoja ei saa kuitenkaan lyhentää tekniikan tai tangon nopeuden kustannuksella. Kuten mainittu, laatu pitää pysyä samana.

Tärkeintä on kuitenkin se, että kehitys on jatkuvaa. Kehitys ei saisi missään vaiheessa pysähtyä, ellei kyseessä ole pakollinen treenitauko esimerkiksi sairauden takia. Kehitystä ei välttämättä tule joka treenissä, mutta jälleen kerran asiaa pitää tarkastella pidemmältä aikaväliltä. Kuukauden alussa tehty hidas ja vaikea 5x5x100kg on muuttunut kuun lopussa paremmalla tekniikalla tehdyksi 8x5x100kg:ksi. Tangon nopeus on lisääntynyt ja sarjatauot ovat lyhyemmät. Kokonaistyömäärä on noussut hurjasti, eli kehitystä on tapahtunut.

Treenin jälkeen täytyy olla hyvä mieli. Täytyy olla sellainen olo, että on tehnyt jotain paremmin kuin viime kerralla. On kyse sitten painojen lisäämisestä, tekniikan parantumisesta tai vaikkapa paremmasta tuntumasta hauiksessa. Mikään ei tässä hommassa tule ilmaiseksi, eikä yhdessä yössä. Tässä kaikki tältä erää, stay tuned!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti